Ga terug naar het overzicht

Gebruik van reddingsvesten

  • Blog
  • 14 mei 2023

Onze steunpunten en personeel zijn veel op en rond het water. We komen met veel situaties in aanraking. Op de grote wateren verdrinken er nog elk jaar watersporters, omdat zij te water raken en geen reddingsvest dragen. Daarom vanuit Vaarzeker de dringende oproep: draag tijdens het varen op de grote wateren een reddingsvest! De voorbeelden zijn helaas legio;

Vermiste zeiler op het IJsselmeer

Zeiler verdronken op het Markermeer

Drenkeling Gooimeer overleden

Dragen van een reddingsvest

Op veel boten zijn reddingsvesten wel aanwezig. Voor snelle motorboten is het verplicht om voor iedere opvarende een reddingsvest aan boord te hebben. Maar een reddingsvest kan zijn werk alleen doen als je hem ook draagt. En dit gebeurd nog veel te weinig.

Waarop letten bij de aanschaf

Als je een nieuw reddingsvest gaat kopen, of als je al een reddingsvest in bezit hebt, let dan op de volgende dingen.

  • Zorg dat je het juiste type reddingsvest hebt voor. Voor kleine open zeilboten zijn andere vesten op de markt dan voor kajuit zeil- of motorboten
  • Zorg dat het vest goed past
  • Zoek een vest dat lekker zit. Alleen een fijn zittend vest zul je ook daadwerkelijk standaard gaan dragen!
  • Er zijn vesten met verschillende drijfvermogens op de markt. Zoek een vest dat past bij jouw situatie
  • Controleer de reddingsvesten regelmatig en laat zonodig keuren. Een automatisch reddingsvest dat 10 jaar oud is en niet gekeurd, is niet meer te vertrouwen
  • Koop je reddingsvest bij een vertrouwde partij. Het liefst bij een gespecialiseerde watersportwinkel, en niet bij de grote online platformen. Helaas blijken de reddingsvesten bij die partijen soms onveilig. Zie ook de aflevering hiervan van Radar

Verschillende typen

Automatisch reddingsvest van 275N

Er zijn verschillende zwemvesten en reddingsvesten op de markt. Een zwemvest en een reddingsvest zijn dan ook niet hetzelfde. Een zwemvest is een drijfhulpmiddel, dat bij watersporten zoals zeilen in kleine open boten of kajakken gebruikt wordt. Een reddingsvest is bedoeld om iemand van de verdrinking te redden, soms zelfs bij bewusteloosheid.

Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen

  • reddingsvesten met passief drijfvermogen, de `ouderwetse` oranje blokreddingsvesten.
  • Opblaasbare reddingsvesten die handmatig geactiveerd worden
  • Automatisch geactiveerde opblaasbare reddingsvesten
100N ‘blokvest’

Drijfvermogen

Het drijfvermogen van een zwem- of reddingsvest bepaald mede voor welk gebruik deze geschikt is en wordt uitgedrukt in Newton.

<100N

Beneden de 100 newton drijfvermogen spreken we van zwemvesten. Veel zwemvesten voor actieve watersporter zitten tussen de 50 en 100 newton opwaardse kracht.

150N

Veel blokreddingsvesten en de kleinere opblaasbare reddingsvesten hebben een drijfvermogen van 150 newton. Deze zijn geschikt voor de meeste watersporters op open water. Bij zware kleding, zoals zeilpakken, waterdichte jassen of laarzen, zijn deze reddingsvesten niet krachtig genoeg. Ook op open zee zijn ze niet afdoende.

275N

De zwaarte reddingsvesten op de markt hebben een drijfvermogen van 275 newton. Deze zijn geschikt onder alle omstandigheden, op zee en met zware waterdichte kleding. Ze zijn ook in die omstandigheden nog in staat om een bewusteloos persoon met zijn gezicht boven water te houden.

Zwaarder niet altijd beter

Het zwaarste reddingsvest is niet altijd het beste. Het beste reddingsvest is degene die je draagt en bij je situatie past. Een reddingsvest van 275N is zwaarder en daardoor eerder minder comfortabel. Als jouw situatie een 150N vest toestaat, dan is de kans waarschijnlijk groter dat je deze ook echt zult dragen. Let hierop bij de aanschaf.

Laat je goed adviseren

Zoals met zoveel zaken is ook hier goed advies op maat belangrijk. Bespreek jouw situatie met de specialist bij aanschaf. Onze leden met hulpverlening compleet kunnen ook telefonisch van ons een advies op maat krijgen.

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Boot vastleggen

  • Blog
  • 28 april 2024
Lees meer
Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief